Bättra på hårsvallet med hårtransplantation

För många människor är håret en källa till glädje och ett gott självförtroende. Att ha en vacker kalufs är dock ingen garanti för vare sig män eller kvinnor. Idag finns det mycket bra och säkra metoder för att förbättra hårets mängd och kvalitet. Den allra bästa är att göra en hårtransplantation.

Alla människor kan göra en hårtransplantation och det finns flera ställen du kan genomföra den på. Det allra vanligaste stället är naturligtvis uppe på huvudet, men det finns också möjligheter att bättra på exempelvis skägg och ögonbryn. Förutom den klassiska transplantationen finns det även andra sätt att bättre på håret på, exempelvis genom:

  • PRP-behandling – du behandlas med plasma från ditt eget blod
  • Kosttillskott – ofta beror tunnhårighet och försämrad hårkvalitet på brister
  • Biotin hår – behandling av håret som stimulerar tillväxten
  • Ändrade livsvanor – saker som rökning och alkoholkonsumtion kan påverka hårets kvalitet

Så förbereder du dig inför hårtransplantationen

För att hårtransplantationen ska bli så lyckad som möjligt finns det vissa saker som du kan göra i förväg. Är du rökare är det bäst att fimpa på momangen eftersom rökning orsakar försämrad blodcirkulation och syreupptag, vilket direkt syns på hår och naglar. Du bör också undvika alkohol helt och håller då det kan påverka läkningen och orsaka onödiga blödningar. Både tobak och alkohol kan dessutom påverka hur de nya hårsäckarna klarar sig efter transplantationen och öka risken för infektioner. Det sista du vill är ju att sabotera ingreppet på egen hand.

Bra att tänka på efter ingreppet

Efter att du har genomfört hårtransplantationen får du gå hem. Det viktigaste är nu att din hårbotten skyddas så väl som möjligt, och därför bör du undvika alla sorters miljöer som kan störa läkningen och orsaka infektioner. Undvik solen helt och hållet, och schamponera regelbundet med de produkter som kliniken rekommenderar. Direkt efter hårtransplantationen kommer du inte se någon skillnad, du kan till och med tycka att det ser värre ut, men efter att par månader brukar resultatet bli häpnadsväckande och väldigt naturligt. Det gäller att ha lite tålamod – slutresultatet syns ofta inte helt förrän upp till nio månader till ett år.

Kan verkligen alla göra en hårtransplantation?

I princip, ja. Det som framförallt påverkar resultatet är hur många hår-folliklar som finns kvar och var på huvudet de sitter. Om du märker att du har börjat bli tunnhårig är det bäst att inte vänta för länge. Genom att först boka in en konsultation får du snabbt veta hur lämplig du är som kandidat och vilka resultat du har att vänta. Människor som genomfört en hårtransplantation upplever ofta en mycket förbättrad livskvalitet och är ofta stolta över att berätta om sitt ingrepp. Självklart är det en helt individuell fråga huruvida du vill göra en transplantation eller inte. Många föredrar till exempel att raka huvudet helt istället för att gå omkring med tunt hår. Om du däremot känner att det påverkar din vardag, kanske till och med dina sociala kontakter, är det ett säkert och enkelt sätt att få tillbaka självförtroendet igen.