Mössan som modesymbol

Att ha en mössa på sig är för många något som är riktigt skönt men också riktigt snyggt. Mössan är till för att skydda huvudet mot exempelvis väta och kyla, mot starkt solljus men också att vara en modesymbol för dagens klädmode. Att man burit mössa länge är känt, men det är bara de senaste tjugo åren som det blivit mer eller mindre vanligt att bära huvudbonad på sig på andra ställen än utomhus. Många människor blir ofta upprörda på personer som går runt med mössa på sig inomhus, för att de anser att mössa är något som man inte ska ha på sig, exempelvis när man ska äta mat i skolan.

Pojken har använt keps under hela sin uppväxt och enligt anmälan är kepsen ”en del av hans klädstil”. Men i oktober 2010 nekades han att äta lunch i högstadieskolans matsal eftersom han inte tog av sig sin keps. Under två dagar fick pojken i stället äta i ett av skolans grupprum. Rektorn hänvisade enligt beslutet till de i samhället oskrivna reglerna om att inte ha mössa eller keps på sig vid måltid.

Mössa, keps och hatt

Går man in i en vanlig klädbutik idag hittar man mängder med olika typer av mössor. Det hela varieras under årets gång, beroende på vilken årstid det är. Är det varmt ute säljs kepsar, men är det vinterkallt byter man till mössa för att bl.a. skydda sina öron mot kylan. Många mössor och kepsar har ofta ett modemärke, exempelvis New Era kepsar. Anledningen till att det är ett modemärke på kepsarna är för att många vill ha det för att det är snyggt. Så är det för övrigt också på mössor. Vill man så kan man också köpa en hatt, som är styvare än en mössa i tyget. Hatt är något som funnits i hundratals år och som är populärt att bära som huvudbonad, även om många ungdomar hellre köper märkeskeps än en hatt.