Olika sätt att förbättra din ekonomi

Det finns många sätt att förbättra privatekonomin: spara, ta bra lån och snåla in på dina dagligvaror. I den här artikeln kan du läsa några av de bästa råden för att förbättra dina ekonomiska marginaler.

Grunden till en bra ekonomi kan reduceras till den enkla tumregeln att du har koll på dina inkomster och utgifter. I idealfallet är de förstnämnda förstås långt större än de sistnämnda. I det läget har du förmodligen inga problem att hitta utrymmet att spara en slant varje månad. Om marginalerna är mindre behöver du vara särskilt noggrann när du väljer vad du lägger dina pengar på – framför allt när det gäller fasta månadskostnader. Om du till exempel behöver låna pengar ska du förstås göra det till så bra räntor som möjligt. Men du kan också spara mycket pengar på att lägga ned extra tid på att välja försäkringsavtal och annat.

Det här ska du tänka på när du tar lån

Ibland kan det förstås bli nödvändigt att ta ett lån. Det kan till exempel röra sig om att någonting oförutsett inträffar i livet. I de fallen är det enklaste och mest grundläggande rådet att du för allt i världen ska undvika att ta så kallade sms- eller snabblån. Försök istället att hitta privatlånet med de bästa villkoren hos någon av de etablerade storbankerna.

Spara pengar för att bygga en buffert

De flesta experterna är överens om att grunden till en bra ekonomi ligger i att du har ett regelbundet sparande. Även om marginalerna är små är det bättre att du sparar litegrann än att du inte sparar överhuvudtaget. Målsättningen bör vara att du får ihop tillräckligt med pengar för att klara uppehället i ungefär 5-6 månader. Pensionen är såklart viktig att spara till, många i branschen menar dock att det inte är det första du ska oroa dig över. Ingela Gabrielsson, som jobbar som privatekonom på Nordea, menar att du bör börja med att spara till en ordentlig buffert. Först när den är på plats kan du börja fundera på att pensionsspara.

Spartips för tunna marginaler

Det kan kännas svårt att spara pengar om det är så att du redan har ont om pengar. Under de förutsättningarna är det dock viktigare än annars. Om du redan gjort allt du kan och ändå inte kan lägga undan en slant varje månad bör du förstås i första hand se över dina livsförutsättningar. Innan dess är det dock en bra idé att kolla på den här listan:

  • Gör storkok – Köp större förpackningar av dina ingredienser och laga till dem direkt och frys in. Det blir betydligt billigare än att småhandla flera gånger i veckan.
  • Ett självklart tips är att du kikar igenom ditt hem och ditt förråd efter saker du inte längre behöver som du kan sälja. Det spelar ingen roll vad det är för prylar, allt kan hitta ett nytt hem hos någon som behöver prylen mer.
  • Bjud hem dina vänner istället för att alltid träffas ute. Det kan visserligen kosta en slant att laga en god middag till x antal vänner, men det kommer med stor sannolikhet bli betydligt billigare än att köpa mat ute.