Rocka sockorna på Internationella Downs syndromdagen

Att ha snygga strumpor är något vi svenskar värdesätter högt. Eftersom vi tar av oss skorna så fort vi kommer inomhus är det viktigt för oss att ha tänkt igenom vårt strumpval varje dag. Och att göra ett statement med strumpvalet har aldrig varit hetare än nu med evenemanget Rocka Sockorna som inträffar på Internationella Downs syndromdagen.

230612-beautiful-legs-in-funny-socksAtt hitta snygga strumpor är inte alltid lätt. Det enklaste och smidigaste är att leta dina strumpor online. Populärt är att ha färger som rött, grönt, gult, blått och rosa som verkligen syns. Och dessutom kan mönstrade strumpor i en massa galna färger vara coolt till en annars förutsägbar och tråkig kostymbyxa. Våga alltså avstå från de vanliga svarta, gråa, bruna och vita strumporna som ändå bara blandas ihop i tvättsorteringen.

Och om man ändå ska ha nya strumpor kan man passa på att köpa lite färgglada strumpor som visar på glädje, stark personlighet och fantasi. Och man kan dessutom tänka på att Internationella Downs syndromdagen inträffar varje år, som ett sätt att uppmärksamma och belysa att det är okej att vara annorlunda, oavsett om man har Downs syndrom eller inte. Under denna dag tar man på sig två helt olika och omatchande strumpor som ett tecken på att lite annorlunda färger och matchningar är roligt och härligt, skriver Göteborgsposten.

Internationella Downs syndromdagen infördes av FN år 2011. Att det blev just den 21 mars beror på att numret 21 symboliserar den extra kromosom som personer med Downs syndrom har. Att det skapades ett evenemang i Sverige som heter Rocka Sockorna är tack vare tioåriga Athea Anemyr som vill hylla sin syster och alla andra med Downs syndrom, skriver Västerbottenskuriren. Idén fick hon från det amerikanska initiativet med namnet Rock the socks. I år väntades cirka 260 000 svenskar delta i aktionen och ha på sig missmatchande strumpor.

Här kan man höra om den underbara historien om Athea och hennes syster.