Ta hand om dina skor!

Att hitta ett par skor som är snygga och sköna att gå i kan vara ett riktigt gissel. När man väl har hittat de där perfekta skorna kan de få hänga med ett långt tag, om man sköter dem rätt det vill säga. Vissa kan till och med betala nära 200 000 kronor för att få ett speciellt par.

Zlatans skor

193 000 kronor. Precis så mycket fick man betala för Zlatan Ibrahimovics fotbollsskor på en auktion som anordnades av fotbollsklubben Paris Saint-Germain tidigare i år. Skorna var ifrån en match mot Olympique Marseille, där Zlatan gjorde två av målen. Så här mycket pengar har de flesta dock inte att spendera på skor och att hitta ett par bra skor behöver inte vara speciellt dyrt. På nätet kan man hitta många billiga alternativ. På Footmall till exempel har man samlat skor från kända märken.

Vårda dina skor

När man väl har investerat i ett par skor är det viktigt att man tar hand om dem på ett bra sätt så att de kan sitta på ens fötter under en lång tid. Här följer ett par råd för att hålla dina skor skinande.

  • Om du har skor i skinn kan du med fördel putsa skorna med skokräm emellanåt.
  • Använd inte samma skor varje dag. Låter du skorna vila så håller de sig fräscha längre.
  • Har du skor i till exempel mocka så bör du använda impregneringsspray. Då blir skyddet på smuts och vatten bättre.
  • Ha skoblock i skorna när du inte använder dem för att hålla formen på skon.
  • För att skydda bakkappan använder du med fördel ett skohorn.
  • Lossa spännen eller knyt upp dina skosnören när du tar av dig skorna.
  • Om skorna känns för stora kan du lägga i innersulor.

Det kan hända att du knappt har använt dina skor men att de ändå har gått sönder. Då kan det vara tid att reklamera köpet. Lossnade till exempel sulan den första gången du använde skorna är det förmodligen ett ursprungligt fel. Visar det sig att inget är fel utan att du bara har använt skorna alldeles för länge, får du gå med trasiga skor, precis som Cornelis Vreeswijk sjöng.