En guide till bolån

Att köpa sitt eget boende är en dröm för många och med ett bolån kan drömmen bli sann. Det finns dock en hel del att tänka på när det är dags att låna pengar och genom att läsa på och jämföra olika långivare ökar du dina chanser att hitta det mest förmånliga lånet.

bolån Beroende på var du bor kan ett bolån handla om att låna några hundratusen kronor eller flera miljoner. Oavsett belopp finns det några grundregler att ta hänsyn till. På comboloan.se hittar du en bra guide till bolån som beskriver vad du ska tänka på när du tar ett bolån och hur du går tillväga för att hitta den långivare som passar dina förutsättningar bäst. Du kan enkelt jämföra olika lån, vilket ger dig en bra grund när du vill ta ett nytt lån eller omförhandla ditt befintliga.

Första stegen mot bolånet

De senaste åren har det kommit en hel del nya krav för den som vill låna pengar till sin bostad. Bland annat har amorteringskravet gjort det svårare att låna pengar eftersom du måste amortera en större del av lånet än tidigare. Börja därför med att se över din inkomst och räkna ut hur mycket du skulle kunna betala i boendekostnad varje månad.

Kontakta sedan olika långivare för att se vilka villkor de kan erbjuda och för att se hur mycket de är villiga att låna ut till dig. Om du väljer mellan flera olika banker kan du även förhandla om räntan för att få den billigaste. Tänk på att de listpriser bankerna anger bara är en riktlinje och att många låntagare har en mycket lägre ränta tack vare att de har lyckats förhandla ner sin ränta.

Lånelöfte

Innan du påbörjar en budgivning ska du se till att ha fått ett lånelöfte så att du snabbt kan skriva ett kontrakt om du är den som lägger det högsta budet. Lånelöftet brukar för det mesta endast vara giltigt i 6 månader men går att förnya om processen skulle dra ut på tiden. Sist men inte minst är det viktigt att vara beredd på att räntan kan höjas och att du då ska klara av att betala den betydligt högre räntan. Det är inte roligt att behöva leva på nudlar och gröt eller att tvingas sälja sitt boende bara för att räntorna skjuter i höjden.