Guide till Studentfirande

http://www.dreamstime.com/-image20368520Snart kommer gatorna fyllas av studentflak proppfyllda med förväntansfulla studenter på väg mot vuxenlivet och högre studier eller jobb – men hur ska man fira studenten på bästa sätt? Här är en kort guide till hur man firar studenten!

Om dryga tre månader är det dags igen för årets kull av nyblivna studenter att ta på sig en fin nyinköpt studentmössa och springa ut från skolorna för att mottagas av släkt och vänner för att sedan fortsätta firandet med flakåk, mottagning hemma och avsluta med gemensam slutskiva med alla skolans studenter. Firandet är först och främst en symbol för att eleven avslutat sina gymnasiala studier med gott slutbetyg och nu är på väg för att ge sig av till universitet eller högskola för ytterligare studier – men först ska här firas ordentligt och det gör du enklast genom att följa dessa steg:

 1. Kläder och stil
  Det absolut viktigaste att ha på sig under sitt studentfirande är såklart sin studentmössa och den beställer man i god tid innan själva studentdagen – för precis som exempelvis ABCgruppen skriver på sin hemsida är studentmössan något man kommer att spara för resten av livet. Mössan symboliserar hela studenten helt enkelt. Likaså är ens övriga kläder viktiga, för du har väl inte glömt att du kommer att fotas en hel del av både familj, släkt vänner och av skolan för årsboken? Ett smart tips är att följa traditionen och köpa en enkel vit klänning som du kan styla med moderiktiga accessoarer – men undvik bijouterier. Man har nämligen kommit fram till att billiga och oäkta smycken ofta innehåller farliga metaller såsom bly, kadmium och nickel (källa).
 2. Champagnefrukost
  Något som är brukligt, men inte ordnat av skolan, är att hålla champagnefrukost innan det är dags för utspringet. Då brukar man samlas i närliggande park för att skåla med sina närmaste vänner från gymnasietiden – och det är definitivt inte nödvändigt att dricka alkohol! Det går precis lika bra att ta med sig lite god läsk och ett paket jordgubbar och bara sitta och mysa.
 3. Utspring
  Varje skola brukar själv välja hur utspringet ska gå till och i år funderar skolorna i Skövde på att slå ihop sina utspring till ett gemensamt – och det är ju en smart lösning då man både kan dela på kostnader och gör att firandet blir extra storslaget.
 4. Flakåkande
  Ett tips till alla studenter som ska åka flak efter utspringet är att ta med sig ombyteskläder så att man inte förstör sina omsorgsfullt utvalda studentkläder – flakåkturen brukar nämligen bli rätt så blöta både bokstavligt och metaforiskt talat. Till exempel har det nu gått så pass långt att Trafikpolisen i Västra Götaland funderar på att faktiskt förbjuda alkohol under åkturen, skriver Sveriges radio – inte på grund av att kläder förstörs dock. Snarare kommer förslaget om att införa alkoholförbud genom att analysera fjolårets flera olyckor i samband med firandet där alkoholen spelat en central roll – och det är ju inte alkoholen som gör det hela roligt, det är gemenskapen.
 5. Mottagning och Slutskiva
  Först mottas man av familj och vänner i sin trädgård där man serverar lite tilltugg och sedan lämnar man dem för att bege sig ut till skolans slutskiva som firas tillsammans med alla avgångselever. Ett tips är att byta kläder, efter en hel dags firande kan kläderna du burit börja kännas smått sunkiga, så svida om till valfri klädsel och ge dig av – men glöm inte din studentmössa!