Inredningstips för ett mysigt sovrum

Sovrummet är en plats för fysisk vila och mental återhämtning. Vilken miljö som skapar trivsel är högst personligt. Oavsett om sovrummet ska vara avskalat eller ombonat går det att inreda mysigt. Här samlas de bästa tipsen.

White delicate soft background of fabric or bedding sheet, background.För många är sängen det viktigaste i sovrummet eftersom mycket tid spenderas där. För bra komfort är Jensen säng ett bra val när den gamla sängen behöver bytas ut. Att skapa ett mysigt sovrum innebär dock så mycket mer än en skön säng. Med hjälp av några enkla medel kan sovrummet förnyas. Utgå från dessa punkter för att skapa rätt känsla:

  • Belysning
  • Förvaring
  • Textilier
  • Personliga föremål
  • Växter

 

Belysning

Belysningskällor nämns ofta i ett antal om sju per rum, vilket ger möjlighet att justera ljussättningen efter behov. Utöver taklampan och sänglampor kan mysbelysning skapas med ljusslingor, punktbelysning, dimmer och ljuslyktor. Att kunna mörklägga sovrummet med hjälp av persienn, rullgardin eller andra gardiner är extra viktigt under sommarhalvåret då ljuset stör sömnen.

Förvaring

God förvaring gör det lättare att hålla sovrummet städat vilket är viktigt för att skapa lugn och harmoni. En byrå, skåp eller bokhylla ger förvaringen en avgränsning och öppen förvaring kan kompletteras med mindre askar eller korgar.

Textilier

Textilier gör sovrummet mjukt och ombonat oavsett färgskala. För bättre harmoni bör valet av färg göras i den dova och svala färgskalan. För många räcker det med sängkläderna medan andra vill komplettera med gardiner, filtar, prydnadskuddar och en matta. Det viktigaste för att skapa en mysig stund i sängen är att välja lakan med hög trådtäthet vilket gör tyget mjukt och lent. Extra personligt blir sovrummet med lite fantasi i utformningen av sänghimmel och sängstomme.

Personliga föremål är en viktig del av inredningen och skapar igenkänning och trygghet. Växter gör inredningen levande, skapar harmoni med sin gröna färg och bidrar till bättre luft. Tapeter kan göra rummet extra ombonat. Komplettera med avkopplande musik och en fåtölj att läsa I. Undvik gärna att ha arbetshörnan i sovrummet eftersom det hindrar avkoppling och lätt skapar stress. Placera även tv och dator i ett annat rum eftersom skärmbelysning stör sömnen. Vädra på kvällen för att få in sval och frisk luft.