Känslan av lyx

En viktig beståndsel i nästan allt mode har varit lyxen. En av de första subkulturerna var jazzdiggare som klädde sig i s.k. zoot suits, gigantiska kostymer med kavajer långa som överrockar. Detta ode uppstod på 30-talet, under depressionen, när det var ont om de flesta varor i USA. Att unga då slösade med tyget på detta sätt var naturligtvis mycket provocerande för vissa. Men det var även lyxigt, och även om man inte ser många som bär zoot suits idag så ser man många som lyxar till det. Hiphop har alltid handlat om lyx, och även modsen var mycket måna om att ha rätt märke på sina jeans, rätt antal backspeglar på sin scooter, etc.

Det behöver alltså inte bara handla om märket på kläderna, och inte heller om att ha det dyraste av allt. Lyxiga prylar kan lika gärna vara

  • Rakblad från Shavingroom.
  • Kubanska cigarrer.
  • Öl från ett mikrobryggeri. I Sverige har antalet bryggerier nästan fördubblats de senaste åren, och det rör sig framför allt om mikrobryggerier, som söker sig tillbaka till hantverket. Vissa säger att öl är det nya surdeg.
  • Bra skor. Det behöver inte handla om de dyraste handsydda finskorna från England. Det kan även röra sig om Dockstatofflor eller liknande.