Köpa hijab

Hijab som inspirerande modetrend är på frammarsch. Plagget är inte bara en religiös huvudbonad utan en modeaccessoar som kan bäras på en mängd olika sätt.

Att klä sig modest och trendigt på samma gång behöver inte betyda att det bara finns mörka färger eller att du måste klä sig tråkigt. Det är fullt möjligt att vara både moderiktig och trendig och klä sig korrekt på samma gång.

kvinna i lila hijabHijabistas

Det finns en hel del inspiration att hämta hos unga och stilsäkra hijabistas som på ett unikt och stilmedvetet sätt kombinerar traditionella muslimska plagg med high fashion och streetmode. En del kallar dessa unga kvinnor för hijab hipsters och de lyckas verkligen nå ut med sin moderna mix av modest hijabmode med rådande modetrender.

Svenska Iman Asry är en av alla dessa trendsättande hijabistas som bland annat driver kontot Fashionwithfaith på instagram. Hon inspirerar andra genom att dagligen lägga ut bilder på sina olika outfits och hon älskar att drapera sin slöja på olika sätt. När följare började ställa frågor om hur hon knöt sin slöja startade hon upp en Youtubekanal där alla kan hämta tips och inspiration. Hos hijabfactory.se kan du också köpa en trendig hijab i olika färger, material och mönster.

Modest fashion

Internationellt kallas hijabtrenderna modest fashion och karaktäriseras ofta av snygga slöjor i varierande material och stilar. Även de riktigt stora modehusen har snappat upp den snabbt växande trenden. 2016 lanserade till exempel DKNY av Donna Karan en ramadankollektion och 2018 använde H&M en muslimsk modell iförd hijab i en reklamfilm för en ny modest kollektion kallad LTD Collection.

Bland stora och framgångsrika hijabister utomlands finns till exempel den brittiska modebloggaren Dina Torkia, som kanske är mest känd under namnet Dina Tokio. Ett annat stort namn är den indonesiska modedesignern Dian Pelangi som har ett stort instagramkonto med närmare 2 miljoner följare. I grannlandet Norge var modeikonen Imaan Ali något av en pionjär när hon startade Hijablog. Det finns en hel del inspirationskällor att söka sig till på internet.

liggande kvinna i hijabInspiration och tips

Är du nyfiken på att experimentera med olika stilar och uttryck finns det en hel del steg-för-steg guider på nätet som tipsar och demonstrerar olika sätt att knyta och drapera sin hijab. Här följer några exempel:

  • Bowtie – en längre slöja i ett följsamt material knyts till en klädsam rosett
  • Throwback – sjalen knyts och läggs över ena axeln
  • Turban – snurrar och knyter en elegant knut i nacken

En hel del hijabmode är både mönstrat och färgrikt, även om det går lika bra att använda monokroma, mörkare och mer jordnära färger. Det går också utmärkt att experimentera med olika sorters material och mönster. Många kvinnor utgår från slöjan som inspirationskälla och provar sig fram med olika sätt att knyta, svepa och drapera. Oavsett hur du väljer att kombinera din outfit är det enkelt att hitta en moderiktig look. Det finns också en hel del material att välja bland. Chiffong är till exempel ett elegant och lätt tyg som draperar sig mjukt och andas. Jerseytyg är mångsidigt och håller lättare formen, medan viskos ger en annorlunda känsla.