Låt den överdrivna svetten torka in

Oönskade svettningar är mångas mardröm. Man kan känna sig ofräsch, illaluktande och uttittad. Men överdrivna svettningar är ingen obotlig sjukdom. Den kan lätt behandlas så att du kan leva som vanligt igen.

Hyperhidros är ett annat ord för översvettning. Det betyder att svettkörtlarna ligger på högvarv för att producera svett som sedan sätter sig i kläderna. Eftersom ny svett inte avger någon lukt så känns det inte med en gång, men har du suttit i kläderna hela dagen på jobbet, så kan du känna dig som en stinkbomb. Bakterierna i svetten sätter igång en luktspridning som senare kan kännas för intensiv. Boka tid på https://www.svett.se/ och bli kvitt bekymren.

armsvettVad är överdrivna svettningar?

Genom en enkel behandling kan dina svettningar vara som bortblåsta, eller åtminstone intorkade. Att gå med kalla och blöta kläder bara för att man svettas, och samtidigt känna sig varm gör att förkylningen inte är långt borta. Blir du dessutom stressad och skäms av svetten så svettas du än mer. Hyperhidros kan vara genetiskt betingat och kan uppkomma både i ungdomen och i högre ålder. Det kan också vara svårt att ställa en diagnos genom blodprov, eftersom det inte kan uppvisa på onaturliga förekomster i svettkörtlarna.

Vad du kan göra själv

De första åtgärderna du kan prova själv är att dels vara noga med din hygien och byta kläder regelbundet. Speciellt gäller detta skjortor, t-shirts, strumpor och underkläder eftersom det är i de områdena som svettkörtlarna sitter som tätast.

Var också mycket noga med anti-perspirant även om de ibland inte hjälper avsevärt. De gör i alla fall inte saken värre! Dock kan du tänka på att ta vattenbaserade som inte irriterar huden. Raka armhålor och bikinilinjen vid ljumskarna för att undvika att kroppshåren samlar på sig illaluktande bakterier.

botoxsprutaNär behandling blir oundvikligt

Om du provat allt eller det mesta men förgäves, så är definitivt en behandling att tänka på. Med en enkel botoxbehandling blir du kvitt både svettdroppar och otäcka lukter. Botox är en behandling som med en enkel spruta injicerar en liten dos botulinumtoxin på lokala områden där svettkörtlarna sitter. Det är dock främst primär hyperhidros som behandlas på detta sätt. Sekundär hyperhidros är den mer allvarliga formen som innebär att du kan svettas på flera ställen samt ha andra symptom som måste utredas först.

Det räcker med en behandling av botox i t.ex armhålan för att råda bot på svettningarna. Denna procedur upprepas efter ett antal månader, ca 8 i vanliga fall, när botoxens effekt avtar. För vissa sitter dock effekten i längre. Behandlingen är enkel och tar bara några minuter. Sticken känns som små myggbett. Du kan gå och arbeta direkt efteråt utan konvalescensperiod. Det som är bra är att botoxbehandlingen är så pass enkel och smärtfri och håller dessutom lång tid. Man slipper också biverkningar om injektionen utförs av auktoriserad personal.

Många kan tro att svetten måste komma ut någonstans och att ta bort denna funktion är farligt, men så är alltså inte fallet. Istället normaliserar man svettningarna och låter människan i kläderna få tillbaka sitt liv!