Botox, bara ett skönhetspreparat?

Är det dags att jämna ut rynkorna i ansiktet? För många är det svårt att veta vad som funkar och hur det funkar, många är rädda för effekterna av olika medel och metoder. Botox är ett omtalat preparat som med spruta förs in under huden. En vanlig missuppfattning är att botox endast är till för att släta ut rynkor i ansiktet. Så är dock inte fallet och preparatet har flera användningsområden som dem flesta inte vet om. För personer med muskelkramper, exempelvis en person som har Cerebral Pares även förkortat CP kan få botoxbehandlingar som gör att de kraftiga muskelsammandragningarna minskar och att de kan sträcka ut sina leder. Även personer som upplever kraftiga svettningar kan få en behandling av nervgiftet som ska minska de generande svettningarna.

Botox mot rynkor

En ökning av just användningen av botox kan synas på den svenska marknaden:

– Den riktigt stora förändringen är de så kallade light-ingreppen botox och filler. De kirurgiska ingreppen har också ökat men den icke kirurgiska delen har formligen exploderat, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén, som även skrivit en bok om skönhetsingrepp, till Rapport.

Eftersom ingreppet är populärt kan det vara värt att nämna är: så funkar botox. Botox injiceras som tidigare nämnt under huden, rättare sagt in i de små musklerna som sitter i ansiktet. Detta gör då att ansiktet slappnar av och minimerar uppkomsten av rynkor. De vanligaste rynkorna som åtgärdas är de som uppstår av minspel, exempelvis skrattrynkor, kråkfötter och rynkad panna. Ingreppet tar inte lång tid och det enda spår man ser är lätt rodnad där sprutan har förts in. Ingreppet skall utföras av en professionell hudläkare och inte av privatpersoner.