Så gör du hemmet barnsäkert

När ditt barn börjar upptäcka världen på egen hand i hemmet kommer de riktiga utmaningarna för dig som förälder. De är framförallt brännskador, fallolyckor och förgiftning som du ska försöka skydda ditt barn ifrån. Genom att barnsäkra hemmet minskar du risken för att en olycka ska inträffa.

Det värsta tänkbara vore om ditt barn skulle bli skadad av något i hemmet. För att undvika att en katastrof sker är det bra att barnsäkra bostaden. I ett hem finns det flera saker som kan vara farliga för små barn. I alla rum är det bra att se över möbler, eluttag och vassa kanter. Möbler som är höga och vingliga är en fara för barn. Barn har en tendens att vilja klättra på bord, byråer eller i bokhyllan. För att undvika att barnet får en tung möbel över sig ska du se till att alltid säkra skåp och hyllor. De ska vara fästa i väggen för att inte kunna tippa över. Eluttag är barn ofta väldigt nyfikna på. Därför är det bra att köpa petskydd som du kan sätta i uttagen. Det finns massor med vassa kanter och hörn i ett hem. Det är därför bra att köpa kantskydd och hörnskydd för att undvika att ett barn springer in i en vass kant och slår sig.

Köket

I köket finns det massor med saker att barnsäkra. Tänk på att alltid använda spisskydd. De hindrar barnet från att bränna sig på det heta spisplattorna. Det är också bra att fästa fast spisen i väggen. Förvara maskindiskmedel, knivar, saxar och andra vassa föremål i ett skåp eller en låda som barnet inte når. När du använder hushållsmaskiner ska du undvika att låta sladdar hänga ner. Undvik också hängande dukar på bordet.

Badrummet

I badrummet är det bra att lägga halkskydd i dusch och badkar och ta alltid ur proppen efter ett bad. Förvara mediciner och vassa föremål där barnet inte kommer åt dem. När det gäller skötbordet är det tyvärr vanligt med fallolyckor och för att undvika det ska du tänka på att alltid hålla uppsikt över barnet på skötbordet. Håll gärna alltid en hand på barnet. Det är också bra att ha höga kanter på skötbordet för att bebisen inte ska kunna rulla av.

Vardagsrummet

I vardagsrummet finns det ofta en massa spännande saker för ett litet barn. Förankra alla tunga möbler och tv-apparater som kan tippa. Ta bort alla tunga och ömtåliga föremål från bord och möbler som barnet har möjlighet att nå. Det är också bra att kolla alla växter. Giftiga krukväxter är inte bra att ha. Har du en trapp i angränsning till vardagsrummet är en grind med spärr att föredra. När det gäller kablar och sladdar är det bra att försöka gömma undan dem, helst i en kabelgömma.

Fönster och balkonger

Undvik att ha lågt hängande gardiner som barn kan klättra i. Kontrollera persiennsnören och undvik andra långa linor vid fönster och balkong som barnet kan få tag i. På balkongen ska du kontrollera att det inte är mer än 10 centimeter mellan spjälorna. Använd gärna spärrar till balkong- och altandörrar för att undvika klämskador.

Bra säkerhetssaker att köpa:

  • Kantskydd
  • Kontaktskydd
  • Klämskydd
  • Trappgrind
  • Petskydd
  • Spisskydd
  • Spärranordning för fönster
  • Låsningsbara medicinskåp