Rätt kläder vid rätt tillfälle

Det är inte alltid lätt att klä sig inför alla speciella tillfällen som man ställs inför i livet. När det är dags att klä upp sig uppstår ofta många frågor, hur fin ska man vara? Man vill ju varken vara ned- eller uppklädd och det är inte alltid lätt att veta vilken nivå man ska lägga sig på. Som tur är står det nästan alltid på inbjudan hur fin man ska vara, men det är inte heller helt lätt att veta vad som går under vilken klädkod. 

Klädseln på finare tillställningar är väldigt traditionell av sig och har förblivit det även nu för tiden, på gott och ont. Visst kan det vara kul att det är som det alltid varit, men högtipskläder har inte riktigt följt med i den övriga samhällsutvecklingen med jämställdhet, fria val och så vidare. När man ska klä sig är det bra med framförhållning. Ska man iväg på vårbal är det dags för ett köp nu, men är det längre fram har man fortfarande god tid på sig att fundera, prova och tycka. Låt oss gå igenom några av de stilar som kan tänkas stå på ens inbjudan:

  • Högtidsdräkt som gäller när det är riktigt fint, till exempel full gala. Här ska mannen traditionellt bära frack eller en militär uniform. Smoking och mörk kostym går bort men i vissa undantag är det okej att bära en hembygdsdräkt. Kvinnan bör bära en ordentligt festfin lång klänning. Färg och mönster får man själv välja men det är viktigt att det är ett elegant snitt och inte för mycket urringning. Handskar till klänningen passar också väldigt bra. Även för kvinnor är det okej att bära hembygdsdräkt och även tvådelat kan gå bra.
  • Smoking som gäller när det är dags för en fin fest, men inte riktigt lika fin som när en högtidsdräkt passar. Här är det helt enkelt smoking, en svart eller mörkblå, som gäller för mannen. Både jacka och byxa har sidendetaljer och till detta bär man vit skjorta och sedan ska resten vara svart. Strumpor, skor och rosett. För kvinnan är det långklänning som gäller även här, men inte en riktigt lika fin. Även knäkort klänning går för sig ifall att den är väldigt fin, kanske i ett glansigt eller glittrigt material.
  • Mörk kostym är trea på finhetsgraden och här bär mannen rätt och slätt en mörk kostym. Den kan vara svart, mörkblå eller mörkt grå och till denna bär man vit skjorta och en sidenslips eller fluga i valfri färg. Kvinnan bär en kvällsklänning i ett fint material, men om hon vill är det nu okej att bära en byxdress, om den har ett elegant snitt.
  • Kostym är lite mindre formellt än Mörk kostym, även om dessa ligger varandra väldigt nära. Det är fortfarande en hel kostym som gäller men färgval lämnar lite friare. För kvinnor gäller klänning, byxdress eller kjol som är lite finare än vad man bär till vardags men inte allt för fint.

Läs gärna här för mer tips i kläddjungeln så man inte råkar bära fel klädsel vid fel tillfälle. Det kan göra att man känner sig väldigt obekväm och uttittad och det är känslor man inte vill ha när man är på fest och ska ha det trevligt.